Uutiset

19.01.2010

Täytettävänä dieselmiehen isot saappaat

Vaikka dieselmoottorilla on yli 100 vuoden historia takanaan, se on saavuttanut suurimman suosionsa henkilöautoissa vasta viimeisinä vuosikymmeninä. Vihdoin myös suomalainen verotus on alkanut ottaa huomioon dieselmoottorin taloudellisuutta ja alhaisia pakokaasupäästöjä. Niinpä kuluttajat ovat palkinneet valtiovallan ostamalla jo lähes puolet uusista henkilöautoista varustettuina dieselmoottoreilla.

Atoy-konserni on ollut vuosia mukana dieselautoilussa mm. oman dieselkorjaamonsa muodossa. Tytäryhtiö Atoy Automotive Oy edustaa ainoana Suomessa kaikkia kolmea merkittävää dieselvalmistajaa eli Densoa, Delphiä ja Boschia. Merkittävän avun koko konsernin dieseltietouteen antaa nykyisin Kuopion Dieselhuolto Oy. Kuopiolaisten laitevarustus ja samalla myös tietotaito edustavat dieselalan huippua maassamme.

Uusi mies AAm:n "diesel-puikkoihin"

AAm:n ja suomalaisen dieselalan grand old man, Jukka Lattunen, siirtyi syksyn alussa yli 20 Atoy-vuoden jälkeen ansaituille eläkepäivilleen. Jukan saappaissa hänen työtään jatkaa dieselasiantuntijana Matti Leppäkorpi, 45 v. Aivan uutena miehenä hän ei näihin hommiin ryhdy, sillä Atoyllakin hän on ollut jo 17 vuotta. Matin vahvuus on teorian osaamisessa, erityisen hyvin hän tuntee alan luettelot ja niiden käytön tuotteiden hankinnassa.

Matti kertoo, että tällä hetkellä korjataan pääasiassa dieselpumppuja ja suuttimia, joten niiden osien myynti on nyt tärkeimpiä tehtäviä. Tulevaisuudessa kuitenkin keskitytään kokonaisten komponenttien vaihtamiseen, jolloin niiden hinnoittelu tulee olemaan haastavaa. Tämänhetkisessä työssä on tärkeintä hallita oikeat tuotteet ja niiden oikeat määrät hyllyssä.
Diesel pitää pintansa autonmoottoreissa vielä pitkään, Matti Leppäkorpi uskoo. Suomen pitkillä välimatkoilla tarvitaan taloudellista dieselmoottoria mutta hyvä asia se on myös ympäristön kannalta, hän sanoo. Itsekin hän ajelee aika pitkää työmatkaa Lohjalta, jossa asuu vaimon ja kahden lapsensa kanssa.



Jaa

« Takaisin